Hoe het begon

Moeten we Maai Mei Niet nog voorstellen? De campagne waarin Het Ministerie voor Natuur, Knack, KU Leuven, Velt en Bond Beter Leefmilieu oproepen om je gazon in mei niet (of minder) te maaien, draaide uit op een regelrecht succes. Meer dan 6.000 deelnemers, 60 steden en gemeenten die op de kar sprongen, massaal veel aandacht in de pers en een prachtig resultaat: 5 miljoen bijen kregen elke dag te eten dankzij de ongemaaide gazons.

Met een constructieve, frisse boodschap konden we het biljartlaken ter discussie stellen. Dat is geen kleintje in Vlaanderen, waar de kortgemaaide pelouse een dik hoofdstuk in de canon verdient.

Dat mooie verhaal begon vorig jaar in mei. Onze voorzitter Frederik botste toen op de resultaten van de derde editie van No Mow May, een campagne van de Britse natuurvereniging Plantlife. Frederik kon zijn ogen niet geloven toen hij de resultaten daarvan las, zegt hij. ‘Bleek dat je tot tien keer meer bijen kunt aantrekken in je gazon door het niet elke week te maaien, maar slechts om de drie à vier weken. Zo geef je echte nectarkampioenen zoals witte klaver, paardenbloem en brunel de kans om te bloeien. Een verbluffend resultaat voor zo'n kleine inspanning. Enfin, voor zoveel meer ontspanning.'

Frederik schreef er meteen een stukje over dat verscheen op Knack.be. Daarin riep hij op om in mei het gras te laten groeien of er een hanekam in te maaien. Het stuk werd een leeshit en hij mocht op Radio 1 uitleg geven over de weldaden van lang gras.

Intussen begonnen Frederik en Simon na te denken over hoe ze No Mow May naar Vlaanderen en België konden halen. Als lid van Bond Beter Leefmilieu bespraken ze het met BBL-directeur Danny Jabobs en medewerkster Heleen De Smet. Die waren meteen enthousiast. Een paar maanden later wierp Simon het idee op bij Knack. Hoofdredacteur Bert Bultinck was meteen mee en zette alles in gang. Via Bond Beter Leefmilieu kwamen de vrienden van Velt mee aan boord, daarna ook MijnTuinLab van KU Leuven – dat is een geweldig platform voor wie met de tuin bezig is.

Op drie maanden tijd boksten Knack, MijnTuinLab/KU Leuven, Velt, Bond Beter Leefmilieu en Het Ministerie voor Natuur Maai Mei Niet in elkaar. Frederik stelde samen met professor Ecologie en natuurbehoud Koenraad Van Meerbeek (KUL) en Greet Tijskens en Yacine Ryckebusche van Velt een plantenlijst op, met daarin 18 veel voorkomende bloemen in het gazon. Daarnaast bedachten ze ook de Nectarscore, die je krijgt wanneer je deelneemt aan Maai Mei Niet en uitdrukt hoeveel nectar jouw gazon produceert voor bijen, vlinders en andere bestuivers. Wim Veraghtert van Natuurpunt maakte een insectenlijst met 20 beestjes.

2 miljoen kleine stapjes

Zo is Maai Mei Niet twee dingen in één. Het is enerzijds een laagdrempelig burgerwetenschappelijk project, dat hopelijk veel interessante data oplevert over onze tuinen. Door de campagne elk jaar te herhalen, mikken we op een sneeuwbaleffect.

Daarnaast is Maai Mei Niet een sensibiliseringscampagne die onze idealen en principes bundelt. De insteek van Maai Mei Niet sluit nauw aan bij onze missie: we zijn radicaal in onze principes en pragmatisch in de uitvoering ervan. We mikken op de oplossingen, drammen niet door op het probleem. En we wijzen niet met de vinger. Maai Mei Niet verkettert het gazon niet, maar verwelkomt de bloemetjes. Mensen hoeven hun gazon niet op te geven.

Grote, doortastende stappen zijn nodig om de klimaat- en milieucrisis op te lossen. Er zijn 2 miljoen tuinen in Vlaanderen. Die beslaan 10 procent van onze totale oppervlakte, even veel als er bos is. Als er 2 miljoen kleine stapjes worden gezet, dan maken die samen een gigantische stap.

Dat we al zo'n groot deel van die stap zouden kunnen zetten bij de eerste editie, hadden we nooit durven dromen. Dit is het begin van iets moois.

Meer lezen? Bij Knack vind je heel wat boeiende artikels. Zoals het stuk waarin Frederik, Koenraad, Yacine, Greet, Wim en andere experts uitleggen hoe belangrijk onze tuinen zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Of een heldere uitleg van Knack-journalist en bioloog Dirk Draulans over biodiversiteit. En VRT-gezicht Linde Merckpoel noemt het een eyeopener te weten dat ze door anders te maaien, de natuur kan helpen.


© all rights reserved - BE0729.887.782